Menu

Gratis begeleid wandelen, fietsen en varen voor Vlaardingers met een zorgbehoefte

Gratis begeleid wandelen, fietsen en varen voor Vlaardingers met een zorgbehoefte

22-07-2021

In juni 2021 is het project Met Zorg in Beweging gestart voor Vlaardingers met een zorgbehoefte. Het programma is geïnitieerd door Vlaardingen in Beweging (ViB) en tot stand gekomen in overleg met de drie grote woon- en zorgaanbieders in Vlaardingen; Argos Zorggroep, Frankelandgroep en de Zonnehuisgroep. Een diverse samenstelling van sport- en beweegaanbieders zorgt samen met ViB voor een gevarieerd en op maat gemaakt aanbod. Zo wordt ervoor gezorgd dat iedere Vlaardinger een leven lang kan blijven sporten of bewegen. 

Kwaliteit van leven

Ook Vlaardingers met een kleine of grote zorgbehoefte hebben baat bij beweging. “Samen bewegen is gezond en gezellig. Daarbij is het ontspannend om in de natuur bezig te zijn”, vertelt Lucia van der Laarse, Buurtsportcoach Zorg én projectleidser van Met Zorg in Beweging. “Het is geweldig om mensen een onvergetelijke dag te bezorgen door ze mee te nemen op de fiets, met ze te wandelen of ze het water op te nemen”. In beweging zijn samen met anderen, een praatje maken over vroeger met leeftijdsgenoten, de frisse buitenlucht, nog eens door de Vlaardingse binnenstad of Broekpolder om herinneringen op te halen. “Het draagt allemaal bij aan de kwaliteit van leven”. 

Gezondheidsvoordelen

“Bewegen draagt bij aan het voorkomen van gezondheidsklachten, sneller herstel na ziekte en ook het verminderen van klachten van mensen die (chronisch) ziek zijn”, aldus projectleidster Lucia. De coronapandemie heeft nog eens extra duidelijk gemaakt hoe belangrijk een gezonde leefstijl is. Het draagt bij aan sociale contacten en vergroot de (mentale) weerbaarheid. Bovendien is het natuurlijk ook gewoon heel erg leuk om te bewegen.

Begeleid bewegen en sporten

ViB verbindt Vlaardingers en sport- & beweegaanbieders. Om die reden heeft ViB een aantal sport- en beweegaanbieders betrokken bij de uitvoering van het plan. Met Zorg in Beweging zorgt ervoor dat Vlaardingers met een zorgbehoefte gratis begeleid door gekwalificeerde sport- en beweegprofessionals kunnen wandelen, fietsen en varen. U kunt hierbij denken aan mensen met een kleine of grote zorgbehoefte, (niet aangeboren) hersenletsel, cliënten van thuiszorg, deelnemers aan dagbesteding en/of revaliderende Vlaardingers. Voor Vlaardingers met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) is er elke dinsdagochtend een beweegactiviteit in Sportcentrum Polderpoort.


Er is door ViB een behoefteonderzoek gedaan onder de drie hiervoor genoemde woon- en zorgaanbieders. Aan de hand daarvan organiseert ViB diverse beweegactiviteiten, zoals jeu de boules bij Vaartland (Frankenland) en beweeg- en wandelactiviteiten bij de Meerpaal (Argos). 

Hulpmiddelen


Er bestaan speciale fietsen, zoals duo-fietsen, riksja's en rolstoelfietsen die geschikt zijn voor mensen in een rolstoel. Deze kunnen bestuurd worden door een buurtsportcoach van ViB. Kijk voor meer informatie over het gebruik van deze fietsen op metzorginbeweging.nl. Stichting Waterpoort Vlaardingen heeft voor dit seizoen, mede dankzij de sponsoring van de ondernemerskring Vlaardingen-Holy, een eigen elektrische tillift kunnen aanschaffen, waarmee mensen (tot 125 kilo) vanuit een scootmobiel of rolstoel in een van de elektrische sloepen kunnen worden getild. De vaarten zijn alleen op dinsdag en donderdag van 10.00 – 12.00 of van 14.00 – 16.00 uur.

Aanvragen 

Twijfelt u of u een activiteit kan aanvragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Buurtsportcoach Lucia via het contactformulier op www.metzorginbeweging.nl/contact. Ook kunt u bellen naar Vlaardingen in Beweging via 010 - 31 327 78. 

Wilt u een aanvraag indienen? Dit is geheel vrijblijvend en kan via de website www.metzorginbeweging.nl onder het kopje ‘aanvraagformulier’. Nadat u een aanvraag heeft ingediend, neemt Buurtsportcoach Lucia contact met u op. Samen stemmen jullie het een en ander af en worden eventuele vragen beantwoord zodat u een onvergetelijke en onbezorgde dag tegemoet kunt gaan.

Bekijk ander nieuws

Coronavirus & sport

Coronavirus & sport

De coronamaatregelen voor sport veranderen regelmatig. Op de website van de rijksoverheid staan de meest actuele maatregelen.Op de website van NOC*NSF staat veel informatie over de maatregelen voor sp...

02-12-2021 Lees verder
Burgemeester en wethouder Sport maken kennis met Vlaardingse Sport

Burgemeester en wethouder Sport maken kennis met Vlaardingse Sport

Op initiatief van Vlaardingen in Beweging (ViB) maakten Burgemeester Wijbenga en Wethouder Somers-Gardenier zaterdag 6 november kennis met Vlaardingse sportverenigingen.  Tournee “Een nie...

09-11-2021 Lees verder
Maand van de Motoriek

Maand van de Motoriek

De maand november staat bij ViB in het teken van de Maand van de Motoriek. Maar wat is motorische vaardigheid nou eigenlijk? Motorische vaardigheid is het vermogen van een persoon om verschillende mot...

04-11-2021 Lees verder
Kinderpartijtje op het Winterterras

Kinderpartijtje op het Winterterras

Wil jij je kinderpartijtje vieren op het Winterterras? Een kinderpartijtje kan worden gereserveerd op woensdag, vrijdag t/m zondag. Mochten deze dagen niet schikken, is overleg voor andere dagen ...

04-11-2021 Lees verder
Jeugdsport

Jeugdsport

Op dit moment worden er verschillende clinics en toernooien georganiseerd waarbij je kind op een speelse manier kan kennismaken met een betreffende sport. De planning wordt per periode bekend gemaakt....

26-10-2021 Lees verder