Menu

Gezonde Taal

Gezonde Taal

De cursus Gezonde Taal is een onderdeel van het project Taal & Gezondheid wat het verbeteren van de gezondheidsvaardigheden van Vlaardingers als belangrijkste doel heeft. 

De cursus Gezonde Taal is een samenwerking tussen de Bibliotheek Vlaardingen, NLeducatie en Vlaardingen in Beweging. De cursus wordt gedurende twintig weken, twee keer per week gegeven. Tijdens de lessen worden verschillende thema’s rondom gezondheid behandeld, allemaal bedoeld om de gezondheidsvaardigheden te verbeteren. Beweeglessen maken een vast onderdeel uit van de cursus en zijn een samensmelting van plezier hebben, gezond bezig zijn en kennis en ervaring opdoen. 

Tijdens het project leren de cursisten over hun lichaam en verschillende ziektebeelden. Door middel van rollenspellen oefenen ze om afspraken te maken bij de huisarts of specialist. Ze krijgen informatie over de invloed van eten op hun gezondheid en passen dit thuis toe. 

Ook maken de deelnemers kennis met verschillende vormen van sporten en sportverenigingen. Maar er wordt ook aandacht besteed aan gratis vormen van bewegen. Een goede wandeling door de wijk kost niets en je kan het samen doen. Samen bewegen draagt bij aan ontmoeting, sociale contacten en taalontwikkeling. 

De beweegles wordt elke keer afgestemd op het thema van de week. Zo kunnen de deelnemers tijdens de themales 'bloedsomloop' ervaren wat bewegen doet met de hartslag en ademhaling. Daarnaast maken de dames ook kennis met sporten als jeu de boules, handbal en honkbal en andere vormen van beweging. Dit blijkt voor de meesten een echte eyeopener omdat ze vooraf alleen de meer populaire sporten zoals voetbal, tennis en volleybal kenden. 

De cursisten kijken echt uit naar het bewegen. Een cursist uit de groep van vorig jaar vond Jeu de Boules zo leuk, dat ze vroeg of de coach het een andere keer weer wilde meenemen. Ook wilde een aantal deelnemers van vorig jaar graag doorgaan met bewegen. 

Het project Gezonde Taal valt bij Vlaardingen in Beweging onder het thema Inclusief sporten en bewegen. Aan de hand van dit thema benadrukt Vlaardingen in Beweging dat iedereen zou moeten kunnen bewegen of sporten.